Familie Harinck in Rusland travel blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vandaag moesten we de trein naar Sint Petersburg halen. We werden opgehaald door Tatjana in een busje met weer een andere chauffeur. Het was voor het eerst dat het verkeer niet overal vast stond. Niet zo gek op zondagmorgen om half 7. We namen afscheid van Tatjana op het perron en de luxe high speed trein deed er 4 uur over met nauwelijks een tussenstop. Er was veel bedienend personeel in jaren 50 uniforms in de trein en dat zag er grappig en nogal antagonistisch uit. De cappuccino was prima.

Op het station van St Petersburg werden we opgewacht door een hele leuke enthousiaste dame. Dit was duidelijk geen Tatjana. Haar naam was Maria en we moesten even wennen aan haar manier van Engels praten. Nogal staccato. Onderweg sprak ze honderd uit over haar prachtige stad en binnen 10 minuten was ons duidelijk dat deze stad niet te vergelijken is met Moskou. Je stapt hier in een soort open lucht museum waarin 5 miljoen mensen wonen. Overal prachtige gebouwen uit de 18e eeuw in allerlei stijlen. Heel veel Europese invloeden en nergens zie je de bunkerachtige gebouwen uit de Sovjetperiode die je in Moskou overal tegenkomt. Onmiddellijk werden we door Maria een aantal kathedralen in gesleept. Ook hier zagen we direct de verschillen met de kathedralen in Moskou. Niet alleen iconen en fresco’s, zoals voorgeschreven door de orthodoxe Russische kerk, maar ook mozaïeken, beelden en tronen en andere pracht en praal. Met nog meer goud.

Er is in St Petersburg één naam waar je niet omheen kunt en dat is de naam “Peter de Grote”, een belangrijke telg van de koninklijke Romanov familie die leefde van 1672 tot 1725. Hij was de eerste Russische tsaar die buiten de grenzen van zijn rijk reisde en bij terugkomst St Petersburg meer Europees wilde maken. De man heette niet alleen Peter de Grote omdat hij meer dan 2 meter lang was, hij was zelf ook nogal overtuigd van zijn eigen grootsheid. Als je in één van de mooiste kathedralen een bijbelse beeltenis laat ophangen met in plaats van het hoofd van Jesus je eigen hoofd, dan ben je toch redelijk blij met jezelf.

Peter de Grote nam van zijn reizen Nederlandse scheepsbouwers mee, Italiaanse architecten en werklieden uit alle Europese windstreken. Daarom is St Petersburg nu een ratjetoe van stijlen en alle gebouwen zijn groots en meeslepend. Overal zie je Europese invloeden. Peter de Grote bedacht zelfs een baardbelasting omdat hij vond dat mannen met een baard te Russisch over zou komen op Europese gasten. Tijdens de tweede wereldoorlog is er veel vernield van wat toen Leningrad heette. Met geld van Unesco en de overheid is er veel herbouwd en soms zijn er complete replica’s gebouwd. Het effect is een prachtige stad met een oud centrum waar je lekker rond kunt lopen en kunt genieten van al het moois om je heen. Zonder het jachtige tempo van Moskou. St Petersburg ligt aan zee en dat maakt al helemaal dat je je als Nederlander hier snel thuis voelt. Er zijn zelfs stadsgrachten.Advertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |