Ronald & Laurien's Asia trip! travel blog

goudzoeken

 

2e dag op de boot..

 

Laos bbq

 

 

Luang Prabang

 

 

eten op de night market!

 

 

Ronald's olifant houdt van zwemmen..

 

Lao disco!

 

 

 

 

 

 

 

 


Luang Prabang 20-03

In Vang Vieng nemen we een busje naar Luang Prabang. We rijden uren lang door de bergen, het is erg hoog en bij een aantal inhaalmanoeuvres houden we ons hart vast, het gaat allemaal net goed. De natuur is prachtig, er is echter 1 probleem, Laos staat in brand. Boven en tussen de bergen hangen dikke wolken rook en hele bossen staan in brand. Nee, dit zijn geen bosbranden die niet voorkomen kunnen worden, dit gaat met opzet, niemand weet het zeker, maar om er waarschijnlijk later plantages aan te kunnen leggen.

Aangekomen in Luang Prabang doen we een kleine bbq aan onze eettafel in Laos- stijl in een sfeervolle tuin, erg leuk en lekker. De volgende dag bekijken we het stadje, wat heel erg beinvloed is door de hier vroeger heersende Fransen. Vooral qua bouwstijl en eten (baquette, crepes, franse frietjes enz..). Het is een leuk stadje, maar erg verwesterd. Verder fietsen we nog door het stadje en bezoeken we samen met Tjardo een schitterende waterval met turquoise water (!) waar we heerlijk in zwemmen. De derde dag bezoeken we Elephant Village om een Mahout cursus te doen. In dit opvangcentrum zijn negen olifanten die uit de industrie zijn gehaald waar ze zwaar werk moesten doen. Bij sommige zien we de littekens van het werken (en mishandelen) nog. De jungle konden ze niet meer in terug, dus hier is toerisme (na een opleiding van 3 jaar voor mahout en olifant samen) de oplossing. De olifanten hebben hier ieder een eigen 'mahout': Een man die altijd voor de olifanten zorgt, een baasje zeg maar, waar de olifanten erg vertrouwd mee zijn. Een aatal van deze 'mahouts' hebben de olifanten gered van het veel te zware werk, en sommige zijn al meer dan 10 jaar bij dezelfde olifant. Er is 1 jongen die zelfs gestopt is met school om 'zijn' olifant uit de industrie te kunnen halen en nu elke dag bij de olifant is om deze te kunnen verzorgen. Wij leren vandaag hoe we op de olifant kunnen rijden en hem aan te kunnen sturen. 's Middags wassen we de olifanten in de rivier. Ro zit op een wulps vrouwtjesolifant van 17 jaar die erg van water houdt: Ze gaat helemaal kopje onder en alleen Ronalds hoofd blijft nog boven. Laurien zit op de oudste olifant: 61 jaar, zij laat zich rustig door Lau wassen en heeft een tevreden uitdrukking. Daarna brengt de mahout de olifanten naar de jungle waar ze zullen slapen. Het was een bijzondere dag!

Luang Prabang verlaten we met de slowboot, in 2 dagen naar de grens met Thailand. Als we 's ochtends opstaan is Luang Prabang in rook gehuld, en op de boot wordt het niet veel beter. Alles staat in brand het lijkt wel of de wereld vergaat, zo erg hebben we het tot nu toe niet gezien. De rook is misselijk makend en het grootste gedeelte van de dag brengt Lau met een sjaal voor haar mond en neus en zonnebril op, door. Verder hebben we het leuk op de boot en leren we van Tjardo klaverjassen. Na de 1e dag varen stoppen we om in een guesthouse te slapen. Bij het eten wordt Lau niet lekker en gaat slapen, Ro drinkt nog een biertje met wat andere mannen. De volgende dag slaapt Lau bijna de hele dag op de boot. We zien de lokale bevolking goud zoeken en de rook is gelukkig iets minder. Na nog een overnachting in een dorpje vlak bij de Thaise grens is het tijd om Thailand in te gaan!

Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |