Margo's onderzoeksstage Korea travel blog


Lieve lezers,

Afgelopen week met Marga afgereisd naar Jeju. Jeju is een van de vele, maar geloof wel het de grootste eiland, ten zuiden van Korea. Het is een schitterend gebied, in de boekjes geprezen om z'n eten, waar de zee, de mistige bergen en het bijna tropische klimaat samen komen. Het vliegtuig is comfortabel, maar prijzig, dus wij hebben de bus en de boot opgezocht. 's Ochtends vroeg op, want een enkele reis zou geschat algauw een dag duren. Heerlijk met z'n tweeen kletsen in de bus, waarbij we op schoolse wijze tot stilte werden gemaand door Koreaanse vrouwen. Halverwege de middag, op zoek naar de haven om waar we ook heerlijk vis hebben gegeten met een ongekend aantal side-dishes. De mannen ontvingen ons op Koreaans-Italiaanse wijze.

De boottocht zelf was kil, maar de frisse lucht heerlijk! Eenmaal op het eiland... tsja, hoe vind je een appartement waar je geen sleutel van hebt, waar je de taal niet spreekt, waar de mensen jou taal niet spreken (dachten we) en slechts een met de hand getekend kaartje? Op Jeju gaat dat allemaal heel eenvoudig. Je loopt naar een groepje mensen toe, wijst de plaats aan waar het ongeveer moet zijn, je wordt achterin een auto gezet en naar een bus gebracht. De vriendelijke man vertrekt pas als ie zeker weet dat je goed en wel in de juiste bus zit. In de middle of nowhere, maar op de juiste plek, konden we na even zoeken en heen en weer bellen ook de sleutel vinden en om 9uur 's avonds waren we aangekomen op bestemming. Appartementje verkend, bedjes gemaakt, met twee setjes kaartjes met figuurtjes hebben we een memory geimproviseerd, een borreltje erbij, rijst gekookt, dekens op de grond... Een goeie start van iets wat een nog veel fijner weekend zou worden!

De volgende ochtend heerlijk uitgeslapen! Toen we de ramen open deden was er een stralende zon en bleek het appartement uit te kijken of een strak blauwe zee. Gauw aangekleed om lekker te wandelen naar... ergens :-) Lekker langs de zee, lekker struinen, langs de wegen, over paadjes, het eiland verkennen. Toen na een poos bleek dat we maar half zoveel hadden gelopen als wat we dachten, hebben we na de lunch de bus gepakt naar een grotere plaats om daar de watervallen te bezichten. De hoogste waterval die recht zee uit komt, bleek een idyllisch klein watervalletje te zijn geworden en algauw zijn we op zoek gegaan naar het strand. De bus konden we niet vinden, dus we hebben onszelf maar even getrakteerd op een taxi. Een heerlijke dag in stijl afgesloten met een overheerlijk sea-food maal, gewoon in een tank aanwijzen wat je wilt hebben. We hebben gekozen voor grappig uitziende schaaldiertjes met een zee-soepje en voor ongeveer 20euro hadden we het lekkerste maal wat ik tot nu toe in Korea heb gehad! De bus terug was even zoeken, behulpzame, maar kibbelende Koreanen hebben we even gelaten voor wat het was en een jongen van onze leeftijd heeft ons ondergebracht onder de hoede van een omaatje om weer met de bus thuis te komen. Naast wat ontstress-spanning een heerlijk dagje met voor mij een duik in zee als hoogtepunt!

De volgende ochtend, vroeg op! Jeju is een 2000m. hoog vulkaan eiland en tegenwoordig is de krater gevuld met een meer. Volgens de boekjes moet je voor het middaguur boven zijn, omdat anders de mist het uitzicht beneemt. Afscheid genomen van het appartement en na weer wat uurtjes bussen, geholpen door zeer vriendelijke, Engels sprekende Koreanen, hebben we ook de ingang van het park gevonden. Gisteren hadden een grote zak overheerlijke Jejuiaanse manderijntjes (lokale specialiteit) gekocht, waarmee we alle vriendelijke, behulpzame Koreanen de rest van de dag hebben bedankt. Het kratermeer bleek wat te ver, maar een wat lager gelegen station zou een wandeling van enkele uren beteken. Bij aankomst werden we ontvangen door een oudere Koreaanse parkwachter, die vol enthousiasme z'n Engels wilde oefenen. Handig, want dat betekende dat Marga en ik onze spullen onder konden brengen! Vanuit praktisch oogpunt hebben we al onze spullen maar mee genomen, omdat we de volgende ochtend vroeg de boot aan de andere kant van het eiland moesten hebben.

De wandeling zelf was *wow*. Ik ben wandelen in Korea wel meer gaan waarderen, maar het was vooral Marga die de voorkeur geeft aan bergen in plaats van strand ;) In dit geval terecht. Er was die dag kennelijk ook een wandelevenement georganiseerd want horden Koreanen met gekleurde doekjes deden met ons mee. Het eerste stuk was nog met de auto te doen en we kregen een lift aangeboden. Weer een paar mandarijntjes armer! Op weg naar boven was iedereen warm en vriendelijk en ze wilden allemaal even weten waar we vandaan kwamen. Het werkte in het begin een beetje op m'n zenuwen, Marga kan daar veel beter mee overweg, maar ik heb me na een poosje maar mee laten nemen in de sfeer en genoten van de wandeling, het landschap, de mensen, de frisse lucht, de zon, de inspanning. 's Avonds hebben we onszelf verwend met een wat duurder hotel wat 40% korting gaf, 's avonds weer lekker ergens gegeten en afgesloten met een welverdiend ijsje.

De volgende ochtend op tijd naar de boot, deze was nu een heel stuk voller en hadden we eindelijk de tijd om aan de stapel boeken te beginnen die we allebei hadden mee genomen. ;-) Tussen de boot en de bus hadden we een aantal uren over, dus we hebben het stadje bekeken. We zijn rond geleid door een Britse jongen, die zich met enkele anderen in dit paradijselijke, maar zeer geiosleerde stuk van Korea, opgegeven heeft als leraar Engels. Dapper! In de bus terug vloog de spanning me alweer aan... maar, nu iets meer ontspannen na twee dagen in een bijna on-Koreaans paradijs, kon ik er wat meer afstand van nemen en beelden uit een donker-grijze jeugd voor bij laten komen en wat mij tevens doet blijven puzzelen... Truth has many faces, which one do you choose? You create your own truth, depending on your own will and your own thoughts? Hoe doe je dat toch? Hoe weet je wat juist is?

Nu, nog drie weekjes lieve mensen en dan wachten mijn familie en vriendinnen me weer op op Schiphol. :-) Ik werk nog even flink voor wat resultaten en tel af!

Liefs,

MargoAdvertisement
OperationEyesight.com
Entry Rating:     Why ratings?
Please Rate:  
Thank you for voting!
Share |